sâmbătă, 19 iulie 2008
DANAMICS: cooler pentru procesor cu metal lichid !!!
Primul cooler bazat pe metal lichid si-a facut aparitia si va fi produs de Danamics, numele lui fiind LM10. Metalul lichid este un foarte bun conductor termic, fiind mai bun decat oricare alt lichid si nu se consuma niciodata, cooler-ul avand astfel o durata de folosinta nedeterminata. Acesta circula prin heat-pipe-urile cooler-ului, fiind antrenat de o pompa ce nu are componente in miscare, functionand dupa un principiu electromagnetic. Acest nou tip de cooler aduce multe avantaje, de la durata de viata practic nelimitata pana la racirea procesorului in silentiozitate deplina. Desigur, cine nu se poate obisnui cu un sistem care sa nu faca zgomot, poate adauga unul sau doua ventilatoare, cate unul pe fiecare parte a cooler-ului.
Intel pe site-ul AMD !!!!!!!!!!!!!!!!
ZOTAC 9800 GTX+ si 9800 GTX+ AMP!
Zotac, unul dintre cei mai apreciati parteneri nVidia, a prezentat doua modele, 9800 GTX+ si 9800 GTX+ AMP!. Seria 9800 GTX+ este inlcouitoarea vechii serii 9800 GTX si se caracterizeaza prin specificatii imbunatatite, ceea ce va duce la performante superioare. Dar sa vedem care sunt caracteristicile celor doua modele. Varianta de baza, 9800 GTX+ are nucleul grafic tactat la 738MHz, memoriile de tip DDR3 sunt tactate la 2200MHz iar procesoarele stream, in numar de 128, sunt tactate la 1836MHz. Varianta AMP! are specificatii putin mai bune, nucleul grafic fiind tactat la 750MHz, memoriile care sunt tot DDR3 la 2300MHz iar procesoarele stream, care sunt tot in numar de 128 sunt tactate la 1890MHz. De memntionat ca ambele modele beneficiaza de 512MB de memorie pe 256 biti, sunt compatibile DirectX 10 si OpenGL 2.1, ofera suport pentru nVidia PhysX si nVidia CUDA si ofera o rezolutie maxima de 2560 x 1600. Oricum, din punct de vedere al design-ului cele doua placi video sunt identice, sistemul de racire si PCB-ul fiind acelasi, singurele diferente aparand la specificatii.
GTR Evolution
Pentru iubitorii simulatoarelor de curse auto, luna august va aduce un nou joc si anume GTR Evolution. Creat pentru PC, acest joc promite sa fie unul deosebit. Cel putin din imaginile aparute pana acum, grafica pare una destul de reusita. Cu un numar destul de mare atat in ceea ce priveste masinile cat si circuitele, acest joc ne promite o experienta deosebita. Oricum, sa speram ca se va ridica cel putin la nivelul lui Race Driver: Grid, un alt joc excelent. Vom vedea dupa 14 august 2008, data la care va fi lansat. Din punctul de vedere al cerintelor, jocul are un minimum nu foarte exagerat, dar nici nu poate fi rulat pe orice calculator. Deci, ar trebui sa aveti minim: procesor la 2.4GHz, 1024MB de memorie, aproximativ 4GB spatiu pe hard si o placa video compatibila DirectX 9 cu 256MB. De la aceasta configuratie in sus teoretic nu ar trebui sa mai fie nicio problema.
vineri, 18 iulie 2008
nVidia GeForce GTX 350
Chiar daca acest model nu a fost inca anuntat oficial, cateva detalii au aparut totusi la lumina. Nu se stie cat de reale sunt, dar cum fum fara foc nu iese niciodata probabil ca un sambure de adevar exista. Astfel, noul model va fi motorizat de un nou nucleu grafic, numit GT300. Acesta va fi tactat la 830MHz. O frecventa destul de mare, care acum este posibila datorita trecerii la procesul de fabricatie pe 55nm. Memoriile, de aceasta data de tip DDR5, vor fi in cantitate de 2048MB si vor rula la 3360MHz, de asemenea o frecventa uriasa. Procesoarele stream vor fi in numar de 480 si vor rula la 2075MHz, latimea de banda oferita va fi de 216GB/s iar magistrala de functionare a memoriilor va fi pe 512 biti. Valori impresionante dar, repet, nu se stie daca se vor pastra la produsul final. Oricum, avand in vedere situatia destul de grea in care se afla nVidia cu actualele modele, GTX 260 si GTX 280 aceasta noua generatie va trebui sa fie mai convingatoare.
joi, 17 iulie 2008
Se apropie DirectX 11 !!!!!!
Desi DirectX 10 nu a fost adoptat inca la scara larga, momentan doar Windows Vista oferind suport deplin, iata ca Microsoft pregateste o evolutie a acestuia. Chiar daca acesta nu va fi oferit si pentru Windows XP, acesta va fi totusi adoptat atat de Vista cat si de viitorul sistem de operare Windows 7.
nVidia GeForce 9800 GTX+
Desi modelul GeForce 9800 GTX este relativ nou, acesta fiind oferit spre vanzare dupa varful de gama GeForce 9800 GX2, iata ca si acesta a fost trecut pe linie moarta de catre nVidia, distribuitorii anuntandu-l deja ca fiind EOL. Inlocuitorul acestuia va fi GeForce 9800 GTX+, un model cu performante si specificatii usor imbunatatite. Chiar daca pe site-ul oficial inca nu au aparut detalii despre acest model, diferiti producatori au inceput sa prezinte diferite variante, unul dintre acestia fiind unul dintre partenerii traditionali nVidia si anume EVGA. Ca specificatii, diferentele notabile sunt procesul de fabricatie, acum pe 55nm, frecventa procesorului grafic tactat acum la 740MHz, cele 128 de Stream Processor ruleaza acum la 1840MHz dar memoriile au ramas tactate la 2200MHz. Ramane de vazut daca noul model va fi mai bun decat ATi Radeon HD 4850, model pe care il concureaza direct, cel putin dupa declaratiile producatorilor.
miercuri, 16 iulie 2008
ZOTAC nForce 610i ITX
Cunoscut mai mult pentru produsele sale din segmentul high-end, iata ca Zotac ofera si un produs care se adreseaza celor care vor sa isi construiasca sisteme dedicate mediului multimedia. Este vorba de o placa de baza ITX, destinata procesoarelor Intel pe socket 775 si este bazata pe un chipset oferit de nVidia si anume nForce 610i. De mici dimensiuni, aceasta placa de baza beneficiaza de doua sloturi pentru memorii DDR2, doua porturi SATA, unul IDE, grafica, sunet, retea, patru USB 2.0 integrate si un singur port PCIe x1. Nu exista posibilitati de upgrade decat prin portul PCIe x1 existent. Nu este foarte bogata in dotari, insa este compatibila atat cu procesoarele Intel pe 45nm cat si cu cele de generatie mai veche dar compatibile cu socket-ul 775.
Intel E7400
Intel se pregateste sa lanseze un nou model in gama sa de procesoare. Dupa E7200 este randul lui E7400 sa isi faca aparitia. Este un procesor care se va adresa segmentului de buget, dar cu specificatii destul de atragatoare. Acesta va avea o frecventa de 2830MHz, un FSB de 1066MHz si o memorie cache L2 de 3MB. Fata de E7200, frecventa a fost crescuta de la 2530MHz la 2830MHz, FSB-ul si memoria cache ramanand aceeasi. Desi se pregateste de o noua generatie de procesoare si chipset-uri, iata ca Intel isi continua ofensiva pe toate planurile. Se pare ca nu vrea sa mai repete greselile din trecut cand AMD i-a dat serioase batai de cap.
XFX da banii inapoi !!!!!!!!
Desi nimeni nu credea ca se va intampla asa ceva, iata ca XFX este o firma care se respecta si va inapoia banii celor care au cumparat unul dintre modelele GTX 280 sau GTX 260 in momentul lansarii si pretul era unul urias. Dupa cum se stie, la momentul lansarii modelele mentionate mai sus aveau preturi exorbitante, dar la cateva saptamani dupa lansare acestea au scazut vertiginos, ducand la nemultumirea clientilor fideli care au scos din buzunar sume importante. Asa ca XFX a hotarat sa returneze acestora diferenta de bani, aceasta fiind de aproximativ 120$. Singura problema este data de faptul ca acesta recompensare se face doar in SUA si Canada. Oricum, este un exemplu de luat inseama si sa speram ca tot mai multi producatori isi vor aprecia mai mult clientii. Normal, gestul celor de la XFX inseamna si castig de imagine. Dar, indiferent de interese, este un gest de apreciat.
luni, 14 iulie 2008
ATi Radeon HD 4870 X2
Asa cum ne-a obisnuit incepand cu seria HD 38xx, ATi va oferi si pentru seria HD 48xx un model de varf botezat HD 4870 X2. Desi multe din informatiile aparute sunt neoficiale, acestea ne ofera o idee cam ce ar putea oferi viitorul model de top al canadienilor. Desi specificatiile sunt impresionante, testele neoficiale facute pe diferite site-uri ne prezinta un model HD 4870 X2 care se situeaza in umbra unui GeForce 9800 GX2 sau a unei configuratii configuratii CrossFire realizata din doua modele HD 4870. Nu la distanta mare, insa suficient pentru a nu fi in varf. Dar, nefiind nimic oficial, nici aceste teste nu pot fi considerate de referinta, mai ales ca driver-ele pe care ATi le va oferi la data lansarii cu siguranta vor fi mult mai bune decat cele existente pentru aceste teste. Ca specificatii, viitoarea placa video ar putea avea urmatoarele valori: 1600 de procesoare de stream (800 x 2), procesorul grafic R700 setat sa ruleze la 750MHz, memoria GDDR5 in cantitate de 2048MB (1024MB x 2) ruleaza la 3600MHz (nu am sa inteleg niciodata de ce se inmulteste cu 4, deoarece sunt totusi memorii DDR), latimea de banda a memoriei va fi de 512 biti (256 x 2) iar procesul de fabricatie va fi pe 55nm.
Valori impresionante, dar sa vedem daca se vor pastra si la produsul definitiv. Daca se vor pastra, atunci vom avea un model cu adevarat de exceptie. Sa speram ca vor veni si cu drivere la fel de impresionante, acesta fiind calcaiul lui Achile in ceea ce priveste ATi.
Valori impresionante, dar sa vedem daca se vor pastra si la produsul definitiv. Daca se vor pastra, atunci vom avea un model cu adevarat de exceptie. Sa speram ca vor veni si cu drivere la fel de impresionante, acesta fiind calcaiul lui Achile in ceea ce priveste ATi.
duminică, 13 iulie 2008
Intel schimba socket-ul
Desi abia a lansa ultima generatie de chipset-uri, si aici ma refer la P45, se pare ca acesta va fi inceputul sfarsitului pentru socket-ul LGA775 (Socket T), deoarece Intel va lansa un nou socket si anume LGA1366. Acesta va fi cunoscut si ca Socket B si va inlocui si socket-ul destinat server-elor si anume socket LGA771 (Socket J). Destinat in general sistemelor situate in segmentul high-end si performance, acest nou socket va veni cu o serie de noutati care vor revolutiona cu siguranta lumea atat de agitata a microprocesoarelor.
Procesoarele vor fi construite cu ajutorul tehnologiei pe 45nm, iar numele de cod pentru viitoarea arhitectura a acestor procesoare va fi Nehalem. Desi acest nume a putut fi vazut in roadmap-ul Intel din anul 2000, s-a presupus ca acesta va fi o evolutie a tehnologiei NetBurst. Dar cum aceasta tehnologie a fost abandonata, numele acesta va fi purtat de noua microarhitectura. Asa cum am mentionat, numarul noutatilor pe care le aduce noua arhitectura este destul de mare. Astfel, dintre acestea putem sa mentionam numarul mai mare de pini, acum in numar de 1366, controller-ul de memorie integrat, suportul pentru doua, patru sau opt core-uri, suportul pentru memorii DDR cu posibilitatea de a avea intre unu si sase canale de memorie, procesorul grafic integrat in aceeasi capsula ce gazduieste procesorul sistemului, renuntarea la FSB (Front Side Bus) si utilizarea unei noi arhitecturi, numita Intel QuickPath Interconnect, o arhitectura de interconectare a procesoarelor point-to-point si Hyper-Threading, o tehnologie folosita ulitma oara in 2006 la procesoarele Pentium 4 si Pentium EE. Un numar impresionant de noutati care, cu siguranta, la data aparitiei se vor inmulti. In ceea ce priveste memoriile cache ale procesorului aceste vor fi dupa cum urmeaza: 32KB memorie cache L1 pentru instructiuni, 32KB memorie cache L1 pentru date, 256KB memorie cache L2 pentru fiecare core si 8MB cache L3 impartita la core-urile existente. Curioasa este alocarea a doar 256KB pentru L2, dar probabil ca memoria cache L3 va fi hotaratoare in functionarea procesorului si in obtinereea de performante ridicate.
Desigur, toate aceste date probabil ca nu vor mai fi aceleasi la data aparitiei noii generatii de procesoare a celor de la Intel. Cu toate ca s-au facut diverse demonstratii cu noua platforma, chipset-ul folosit fiind X58, unul din viitoarele chipset-uri utilizate de procesoarele ce au ca socket LGA1366, ceea ce ne arata ca cercetarile sunt destul de avansate, poate chiar finalizate, s-ar putea ca mici schimbari sa existe. Desi Foxconn a prezentat un model de placa de baza ce suporta noua arhitectura, acesta e doar un prototip si multe se vor schimba pana la data aparitiei.
Iata ca, dupa o perioada destul de lunga in care socket LGA775 a facut legea este vremea schimbarii. Si nu pentru ca acest lucru era absolut necesar, ci pentru ca totul evolueaza si socket LGA775 avea anumite lipsuri. Nu multe si nu foarte importante, dar pe baza acestui socket cei de la Intel nu mai puteau utiliza noile descoperiri sau existau anumite limitari, dintre care cea mai importanta era controller-ul de memorie, acesta nefiind inclus in procesor asa cum il aveau cei de la AMD. Se pare ca Intel este pe val si vrea sa profite din plin de avansul luat fata de AMD, lucru absolut normal. Ramane doar sa asteptam raspunsul AMD care daca nu vine mai repede s-ar putea ca atunci cand va veni sa fie prea tarziu.
Procesoarele vor fi construite cu ajutorul tehnologiei pe 45nm, iar numele de cod pentru viitoarea arhitectura a acestor procesoare va fi Nehalem. Desi acest nume a putut fi vazut in roadmap-ul Intel din anul 2000, s-a presupus ca acesta va fi o evolutie a tehnologiei NetBurst. Dar cum aceasta tehnologie a fost abandonata, numele acesta va fi purtat de noua microarhitectura. Asa cum am mentionat, numarul noutatilor pe care le aduce noua arhitectura este destul de mare. Astfel, dintre acestea putem sa mentionam numarul mai mare de pini, acum in numar de 1366, controller-ul de memorie integrat, suportul pentru doua, patru sau opt core-uri, suportul pentru memorii DDR cu posibilitatea de a avea intre unu si sase canale de memorie, procesorul grafic integrat in aceeasi capsula ce gazduieste procesorul sistemului, renuntarea la FSB (Front Side Bus) si utilizarea unei noi arhitecturi, numita Intel QuickPath Interconnect, o arhitectura de interconectare a procesoarelor point-to-point si Hyper-Threading, o tehnologie folosita ulitma oara in 2006 la procesoarele Pentium 4 si Pentium EE. Un numar impresionant de noutati care, cu siguranta, la data aparitiei se vor inmulti. In ceea ce priveste memoriile cache ale procesorului aceste vor fi dupa cum urmeaza: 32KB memorie cache L1 pentru instructiuni, 32KB memorie cache L1 pentru date, 256KB memorie cache L2 pentru fiecare core si 8MB cache L3 impartita la core-urile existente. Curioasa este alocarea a doar 256KB pentru L2, dar probabil ca memoria cache L3 va fi hotaratoare in functionarea procesorului si in obtinereea de performante ridicate.
Desigur, toate aceste date probabil ca nu vor mai fi aceleasi la data aparitiei noii generatii de procesoare a celor de la Intel. Cu toate ca s-au facut diverse demonstratii cu noua platforma, chipset-ul folosit fiind X58, unul din viitoarele chipset-uri utilizate de procesoarele ce au ca socket LGA1366, ceea ce ne arata ca cercetarile sunt destul de avansate, poate chiar finalizate, s-ar putea ca mici schimbari sa existe. Desi Foxconn a prezentat un model de placa de baza ce suporta noua arhitectura, acesta e doar un prototip si multe se vor schimba pana la data aparitiei.
Iata ca, dupa o perioada destul de lunga in care socket LGA775 a facut legea este vremea schimbarii. Si nu pentru ca acest lucru era absolut necesar, ci pentru ca totul evolueaza si socket LGA775 avea anumite lipsuri. Nu multe si nu foarte importante, dar pe baza acestui socket cei de la Intel nu mai puteau utiliza noile descoperiri sau existau anumite limitari, dintre care cea mai importanta era controller-ul de memorie, acesta nefiind inclus in procesor asa cum il aveau cei de la AMD. Se pare ca Intel este pe val si vrea sa profite din plin de avansul luat fata de AMD, lucru absolut normal. Ramane doar sa asteptam raspunsul AMD care daca nu vine mai repede s-ar putea ca atunci cand va veni sa fie prea tarziu.
GeForce 9800 GX2: EOL?
Da, asa cum ati citit in titlu, cel mai puternic accelerator grafic al momentului a ajuns la capat de drum. Un lucru pe cat de curios pe atat de logic. Pentru ca, datorita aparitiei noilor modele GTX 260 si GTX 280, GeForce 9800 GX2 nu prea isi mai gaseste locul. Si nu din punct de vedere al performantelor, unde este cel putin egalul lui GTX 280, ci din punct de vedere al pretului, cei de la nVidia fiind nevoiti sa scada pretul unui 9800 GX2 destul de mult pentru a putea face loc noilor acceleratoare grafice. Cum noul GTX 280 vine la un prêt ce se invarte in jurul a 2000RON, inca un model care sa se vanda la acelasi prêt nu-si are rostul. Iar cand esti nevoit sa scazi pretul unei placi video care este de generatie mai veche dar din punct de vedere al performantelor nu are nici un complex in fata modelelor mai noi, atunci cu siguranta acestea nu vor avea succesul scontat. Asa ca decizia nVidia este cat se poate de logica.
Desigur, nu sustinem ca GTX 260 si GTX 280 sunt modele sub asteptari. Din contra, sunt modele excelente din punct de vedere al performantelor. Dar, ca orice model nou aparut pe piata, indiferent de domeniul din care face parte, se confrunta cu anumite probleme inerente debutului. Si aici ma refer in primul rand la drivere. Desi cei de la nVidia nu au avut niciodata problema celor de la ATi, acestia oferind drivere bine puse la punct inca de la inceput, totusi performantele se vor imbunatati odata cu trecerea timpului si aparitia driver-elor din ce in ce mai mature. Si, odata cu aparitia acestora rezultatele se vor vedea imediat. Iar cum concurenta este acerba, nVidia trebuie sa actioneze repede, ATi reusind sa ofere doritorilor de acceleratoare video performante modele care cel putin din punct de vedere al pretului stau excelent.
Daca ar fi sa privim din punct de vedere al performantelor, nVidia probabil ca s-a grabit putin sa anunte decesul modelului 9800 GX2. Este totusi o decizie dictata de ratiuni economice si de marketing, noile modele trebuind promovate in fata celor deja existente. Este o decizie normala sa scoti din productie un model care, odata ieftinit, nu mai aduce profitul dorit. Si, ca orice firma care doreste sa castige, aceasta este o hotarare absolut normala. Probabil ca aceeasi soarta o va avea si modelul 9800 GTX si, mai nou 9800 GTX+ pe masura ce pretul modelului GTX 260 va scade.
Singura problema a celor de la nVidia raman totusi preturile. Acestia ofera modele de top dar pretul acestora este mult peste ceea ce ofera ATi. Canadienii au reusit sa aduca publicului larg modele performante, cu rezultate deosebite in diferite teste dar care nu reusesc sa scape de eterna problema care se pare ca a prins radacini adanci la ATi si anume driver-ele, din cauza acestora multi utilizatori avand probleme in a seta placa video. Daca seria 9600/9800 s-a comportat excelent, acestia se pare ca au intrat intr-o criza in ceea ce priveste driver-ele. Pe de alta parte, nVidia ofera acceleratoare grafice puse bine la punct si cu drivere care nu fac nici un fel de probleme utilizatorilor. Probabil si de aceea modelele oferite de acestia nu ofera o diferenta foarte mare fata de generatiile precedente, nVidia preferand sa utilizeze drivere stabile, in detrimentul performantei, acest lucru remediindu-se pe parcurs cand acestia vor lansa drivere mult mai mature si capabile de a utiliza la maximum noile modele. Nu ramane decat sa asteptam noile drivere oferite de nVidia si sa vedem daca GeForce 9800 GX2 va avea un urmas pe masura.
Desigur, nu sustinem ca GTX 260 si GTX 280 sunt modele sub asteptari. Din contra, sunt modele excelente din punct de vedere al performantelor. Dar, ca orice model nou aparut pe piata, indiferent de domeniul din care face parte, se confrunta cu anumite probleme inerente debutului. Si aici ma refer in primul rand la drivere. Desi cei de la nVidia nu au avut niciodata problema celor de la ATi, acestia oferind drivere bine puse la punct inca de la inceput, totusi performantele se vor imbunatati odata cu trecerea timpului si aparitia driver-elor din ce in ce mai mature. Si, odata cu aparitia acestora rezultatele se vor vedea imediat. Iar cum concurenta este acerba, nVidia trebuie sa actioneze repede, ATi reusind sa ofere doritorilor de acceleratoare video performante modele care cel putin din punct de vedere al pretului stau excelent.
Daca ar fi sa privim din punct de vedere al performantelor, nVidia probabil ca s-a grabit putin sa anunte decesul modelului 9800 GX2. Este totusi o decizie dictata de ratiuni economice si de marketing, noile modele trebuind promovate in fata celor deja existente. Este o decizie normala sa scoti din productie un model care, odata ieftinit, nu mai aduce profitul dorit. Si, ca orice firma care doreste sa castige, aceasta este o hotarare absolut normala. Probabil ca aceeasi soarta o va avea si modelul 9800 GTX si, mai nou 9800 GTX+ pe masura ce pretul modelului GTX 260 va scade.
Singura problema a celor de la nVidia raman totusi preturile. Acestia ofera modele de top dar pretul acestora este mult peste ceea ce ofera ATi. Canadienii au reusit sa aduca publicului larg modele performante, cu rezultate deosebite in diferite teste dar care nu reusesc sa scape de eterna problema care se pare ca a prins radacini adanci la ATi si anume driver-ele, din cauza acestora multi utilizatori avand probleme in a seta placa video. Daca seria 9600/9800 s-a comportat excelent, acestia se pare ca au intrat intr-o criza in ceea ce priveste driver-ele. Pe de alta parte, nVidia ofera acceleratoare grafice puse bine la punct si cu drivere care nu fac nici un fel de probleme utilizatorilor. Probabil si de aceea modelele oferite de acestia nu ofera o diferenta foarte mare fata de generatiile precedente, nVidia preferand sa utilizeze drivere stabile, in detrimentul performantei, acest lucru remediindu-se pe parcurs cand acestia vor lansa drivere mult mai mature si capabile de a utiliza la maximum noile modele. Nu ramane decat sa asteptam noile drivere oferite de nVidia si sa vedem daca GeForce 9800 GX2 va avea un urmas pe masura.
sâmbătă, 12 iulie 2008
GeForce GTX 280 si GeForce GTX 260
Desi seria 9000 a celor de la nVidia inca se mentine bine, iata ca producatorul s-a hotarat sa scoata pe piata o noua serie de modele, care pentru inceput sunt reprezentate de GTX 280 si GTX 260. Cu toate ca GeForce 9800 GX2 este cel putin la fel de performanta ca GTX 280, nVidia s-a hotarat sa renunte la acest model. Decizie luata se pare mai mult din ratiuni economice decat legate de performanta. Dar in schimb ne ofera doua modele noi, cu specificatii atragatoare, mai ramane doar sa le vedem in teste. Desi design-ul este asemanator, putandu-se crea confuzii, cele doua modele se adreseaza celor care doresc performanta si calitate la un pret acceptabil (mai ales pentru versiunea GTX 260, care costa in jur de 1050RON, GTX 280 ajungand sa coste de la 1550RON pana la 2200RON). In imagini sunt prezentate modelele GTX 260 si GTX 280 oferite de Leadtek. Dar sa vedem care sunt specificatiile tehnice ale celor doua modele. GTX 260 vine cu 192 de procesoare unificate (shadere) ce lucreaza la 1242MHz, un procesor grafic (GTX 200) ce ruleaza la 576MHz si o cantitate de memorie de 896MB DDR3 ce ruleaza la 1998MHz. Interfata de lucru a memoriei este pe 448 de biti iar latimea de banda oferita de acest model este de 111.9GB/s. Modelul GTX 280 are 240 de procesoare unificate (shadere) care lucreaza la 1296MHz, nucleul grafic (GTX 200) ce lucreaza la 602MHz si o cantitate de 1024MB DDR3 ce lucreaza la 2214MHz. Interfata de lucru a memoriei este pe 512 biti iar latimea de banda ajunge la 141.7GB/s. Daca la toate acestea mai adaugam ca ambele modele sunt capabile de configuratii cu trei placi grafice montate in SLI si ca suporta noile tehnologii nVidia PhysX si nVidia CUDA, atunci cu siguranta vom accepta ca avem in fata doua modele de exceptie. Sa speram ca aceste modele, o data cu maturizarea driverelor, isi vor arata adevarata lor valoare.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)