duminică, 13 iulie 2008

GeForce 9800 GX2: EOL?

Da, asa cum ati citit in titlu, cel mai puternic accelerator grafic al momentului a ajuns la capat de drum. Un lucru pe cat de curios pe atat de logic. Pentru ca, datorita aparitiei noilor modele GTX 260 si GTX 280, GeForce 9800 GX2 nu prea isi mai gaseste locul. Si nu din punct de vedere al performantelor, unde este cel putin egalul lui GTX 280, ci din punct de vedere al pretului, cei de la nVidia fiind nevoiti sa scada pretul unui 9800 GX2 destul de mult pentru a putea face loc noilor acceleratoare grafice. Cum noul GTX 280 vine la un prêt ce se invarte in jurul a 2000RON, inca un model care sa se vanda la acelasi prêt nu-si are rostul. Iar cand esti nevoit sa scazi pretul unei placi video care este de generatie mai veche dar din punct de vedere al performantelor nu are nici un complex in fata modelelor mai noi, atunci cu siguranta acestea nu vor avea succesul scontat. Asa ca decizia nVidia este cat se poate de logica.
Desigur, nu sustinem ca GTX 260 si GTX 280 sunt modele sub asteptari. Din contra, sunt modele excelente din punct de vedere al performantelor. Dar, ca orice model nou aparut pe piata, indiferent de domeniul din care face parte, se confrunta cu anumite probleme inerente debutului. Si aici ma refer in primul rand la drivere. Desi cei de la nVidia nu au avut niciodata problema celor de la ATi, acestia oferind drivere bine puse la punct inca de la inceput, totusi performantele se vor imbunatati odata cu trecerea timpului si aparitia driver-elor din ce in ce mai mature. Si, odata cu aparitia acestora rezultatele se vor vedea imediat. Iar cum concurenta este acerba, nVidia trebuie sa actioneze repede, ATi reusind sa ofere doritorilor de acceleratoare video performante modele care cel putin din punct de vedere al pretului stau excelent.
Daca ar fi sa privim din punct de vedere al performantelor, nVidia probabil ca s-a grabit putin sa anunte decesul modelului 9800 GX2. Este totusi o decizie dictata de ratiuni economice si de marketing, noile modele trebuind promovate in fata celor deja existente. Este o decizie normala sa scoti din productie un model care, odata ieftinit, nu mai aduce profitul dorit. Si, ca orice firma care doreste sa castige, aceasta este o hotarare absolut normala. Probabil ca aceeasi soarta o va avea si modelul 9800 GTX si, mai nou 9800 GTX+ pe masura ce pretul modelului GTX 260 va scade.
Singura problema a celor de la nVidia raman totusi preturile. Acestia ofera modele de top dar pretul acestora este mult peste ceea ce ofera ATi. Canadienii au reusit sa aduca publicului larg modele performante, cu rezultate deosebite in diferite teste dar care nu reusesc sa scape de eterna problema care se pare ca a prins radacini adanci la ATi si anume driver-ele, din cauza acestora multi utilizatori avand probleme in a seta placa video. Daca seria 9600/9800 s-a comportat excelent, acestia se pare ca au intrat intr-o criza in ceea ce priveste driver-ele. Pe de alta parte, nVidia ofera acceleratoare grafice puse bine la punct si cu drivere care nu fac nici un fel de probleme utilizatorilor. Probabil si de aceea modelele oferite de acestia nu ofera o diferenta foarte mare fata de generatiile precedente, nVidia preferand sa utilizeze drivere stabile, in detrimentul performantei, acest lucru remediindu-se pe parcurs cand acestia vor lansa drivere mult mai mature si capabile de a utiliza la maximum noile modele. Nu ramane decat sa asteptam noile drivere oferite de nVidia si sa vedem daca GeForce 9800 GX2 va avea un urmas pe masura.

Niciun comentariu: