duminică, 13 iulie 2008

Intel schimba socket-ul

Desi abia a lansa ultima generatie de chipset-uri, si aici ma refer la P45, se pare ca acesta va fi inceputul sfarsitului pentru socket-ul LGA775 (Socket T), deoarece Intel va lansa un nou socket si anume LGA1366. Acesta va fi cunoscut si ca Socket B si va inlocui si socket-ul destinat server-elor si anume socket LGA771 (Socket J). Destinat in general sistemelor situate in segmentul high-end si performance, acest nou socket va veni cu o serie de noutati care vor revolutiona cu siguranta lumea atat de agitata a microprocesoarelor.
Procesoarele vor fi construite cu ajutorul tehnologiei pe 45nm, iar numele de cod pentru viitoarea arhitectura a acestor procesoare va fi Nehalem. Desi acest nume a putut fi vazut in roadmap-ul Intel din anul 2000, s-a presupus ca acesta va fi o evolutie a tehnologiei NetBurst. Dar cum aceasta tehnologie a fost abandonata, numele acesta va fi purtat de noua microarhitectura. Asa cum am mentionat, numarul noutatilor pe care le aduce noua arhitectura este destul de mare. Astfel, dintre acestea putem sa mentionam numarul mai mare de pini, acum in numar de 1366, controller-ul de memorie integrat, suportul pentru doua, patru sau opt core-uri, suportul pentru memorii DDR cu posibilitatea de a avea intre unu si sase canale de memorie, procesorul grafic integrat in aceeasi capsula ce gazduieste procesorul sistemului, renuntarea la FSB (Front Side Bus) si utilizarea unei noi arhitecturi, numita Intel QuickPath Interconnect, o arhitectura de interconectare a procesoarelor point-to-point si Hyper-Threading, o tehnologie folosita ulitma oara in 2006 la procesoarele Pentium 4 si Pentium EE. Un numar impresionant de noutati care, cu siguranta, la data aparitiei se vor inmulti. In ceea ce priveste memoriile cache ale procesorului aceste vor fi dupa cum urmeaza: 32KB memorie cache L1 pentru instructiuni, 32KB memorie cache L1 pentru date, 256KB memorie cache L2 pentru fiecare core si 8MB cache L3 impartita la core-urile existente. Curioasa este alocarea a doar 256KB pentru L2, dar probabil ca memoria cache L3 va fi hotaratoare in functionarea procesorului si in obtinereea de performante ridicate.
Desigur, toate aceste date probabil ca nu vor mai fi aceleasi la data aparitiei noii generatii de procesoare a celor de la Intel. Cu toate ca s-au facut diverse demonstratii cu noua platforma, chipset-ul folosit fiind X58, unul din viitoarele chipset-uri utilizate de procesoarele ce au ca socket LGA1366, ceea ce ne arata ca cercetarile sunt destul de avansate, poate chiar finalizate, s-ar putea ca mici schimbari sa existe. Desi Foxconn a prezentat un model de placa de baza ce suporta noua arhitectura, acesta e doar un prototip si multe se vor schimba pana la data aparitiei.
Iata ca, dupa o perioada destul de lunga in care socket LGA775 a facut legea este vremea schimbarii. Si nu pentru ca acest lucru era absolut necesar, ci pentru ca totul evolueaza si socket LGA775 avea anumite lipsuri. Nu multe si nu foarte importante, dar pe baza acestui socket cei de la Intel nu mai puteau utiliza noile descoperiri sau existau anumite limitari, dintre care cea mai importanta era controller-ul de memorie, acesta nefiind inclus in procesor asa cum il aveau cei de la AMD. Se pare ca Intel este pe val si vrea sa profite din plin de avansul luat fata de AMD, lucru absolut normal. Ramane doar sa asteptam raspunsul AMD care daca nu vine mai repede s-ar putea ca atunci cand va veni sa fie prea tarziu.

Niciun comentariu: