sâmbătă, 20 martie 2010

AMD vs. Intel


    Putini stiu ca la inceputurile sale, AMD (Advanced Micro Devices) producea procesoare pentru Intel (Integrated Electronics). Nu de putine ori, gaseam PC-uri ale caror placi de baza care desi aveau chipset-uri Intel, cand indepartam cooler-ul, gaseam procesoare AMD. O situatie mai putin obisnuita dar care cu timpul s-a remediat si AMD, dintr-un partener al lui Intel, a devenit cel mai mare concurent al lui.
    Intel s-a remarcat de multe ori cu inovatii si solutii tehnice care au fost generalizate si a ramas unul dintre putinii producatori care poate dicta directia in care sa se indrepte piata. Pe langa multe alte inovatii sa luam ca exemplu PCI Express, o inovatie Intel care a inlocuit vechiul AGP si a fost adoptata rapid de toti producatorii.

    Dar Intel nu a avut parte numai de succese, unul din cele mai rasunatoare esecuri fiind seria Pentium 4 bazata pe nucleul Prescott. Desi acesta a avut parte de frecvente din ce in ce mai ridicate, acesta suferea din cauza temperaturilor mari in functionare iar sistemele de racire care puteau face fata erau niste monstrii, iar la capitolul eficienta erau mult in urma celor de la AMD. Si astfel, dupa ani de succese repurtate cu seriile x86, Pentium II, Pentium III si o parte din procesoarele Pentium 4 Intel se vedea detronat de pe pozitia fruntasa de fostul partener, AMD. Dar a venit momentul lansarii noilor procesoare pe 65nm, Core 2 Duo care practic a ras tot ce a intalnit in cale. Apoi versiunile superioare nu au avut nici o problema in a se impune in fata concurentei, iar versiunile pe 45nm practic nu au rival in momentul de fata. O serie de procesoare care a consolidat pozitia de lider a lui Intel, pozitie de pe care incepuse sa se clatine.
    De partea cealalta, AMD a pornit cu pasi marunti dar siguri in agitata lume a producatorilor de microprocesoare. Desi a stat aproape tot timpul in umbra celor de la Intel, compania din Sunnyvale, California a avut momentul sau de glorie cu seria Athlon XP si apoi cu Athlon64, serii care s-au evidentiat prin performante si eficienta si care au trecut lejer in fata celor de la Intel cu al lor Pentium 4. Din pacate, cei de la AMD nu au stiut sa profite de acest lucru si au inceput sa faca o serie de pasi gresiti, Intel beneficiind din plin de aceste erori si luand un avans considerabil pe piata microprocesoarelor. In loc sa se concentreze asupra viitoarelor generatii de procesoare, AMD a inceput o campanie de achizitii care a culminat cu preluarea canadienilor de la ATI. Intr-adevar un succes, dar un succes care a dus la incetinirea evolutiei celor doua companii si care au ramas in urma concurentilor directi Intel si respectiv nVidia.
     O concluzie clara nu poate fi trasa deoarece fiecare companie are atuurile sale. Evident, Intel are un plus datorita noilor tehnologii adoptate mult mai repede decat AMD, dar nici acestia din urma nu stau cu mainile in san. Iar cu cat concurenta este mai apriga cu atat mai mare este beneficiul consumatorilor, multi dintre ai fiind fani AMD si asteptand cu sufletul la gura replica favoritilor. O replica care nu ar trebui sa se rezume doar la lansarea de noi produse, acestea trebuind sa si demonstreze un potential ridicat de performanta. Altfel, oricat de fani ar fi, s-ar orienta catre cel care le ofera produsul cel mai potrivit pentru necesitatile lor si asta ar insemna pierderi masive de clienti. Sa speram doar ca cei de la AMD nu vor dezamagi si chiar daca nu vor reusi sa detroneze Intel macar vor reusi sa fie un competitor pe masura gigantului din Santa Clara.

Niciun comentariu: