sâmbătă, 13 martie 2010

Securitatea calculatorului

    Desi suntem in plin avant al internetului si putem sa facem sau sa gasim aproape orice pe internet, foarte putina lume acorda atentia cuvenita acestui subiect si anume securitatii. Din cauza ignorarii pericolelor avand de obicei de pierdut mult mai mult decat o parola sau un cont de instant messaging, totusi multi continua sa trateze cu superficialitate securitatea propriului calculator, apoi platind scump indiferenta. Chiar si cei care se ocupa de administrare de retele mai au anumite scapari, nici macar acestia neputand asigura 100% integritatea calculatoarelor dintr-o firma, hacker-ii fiind intr-o continua dezvoltare iar virusii sau diferite programe malitioase scrise de ei fiind din ce in ce mai greu de detectat.

    De aceea, este absolut necesara folosirea cel putin a unui program antivirus, cu toate update-urile la zi, acest lucru scutindu-ne de multe neplaceri. Dar, pe langa acesta, este recomandata si utilizarea unui firewall care sa blocheze atacurile venite din internet si chiar a unor programe gen AdAware care pot detecta diferiti troieni sau programe malware, acestea punand la dispozitia celui care le-a creat date confidentiale.
    Normal, un sistem sigur 100% nu vom avea niciodata, metode de obtinere a unor date cu sau fara apropbarea celui care le detine fiind multiple. Nu este neaparat nevoie sa avem sistemul virusat, simplul acces fizic in interiorul calculatorului putand fi suficient pentru o persoana cu ceva cunostinte avansate in materie de hardware. Partea proasta este faptul ca indiferent de cate parole avem sau de cat de bine sunt ascunse fisierele importante, in momentul accesului fizic toate aceste masuri de siguranta sunt  practic nule. Dar, cum accesul la un sistem este ceva mai greu de realizat, singura metoda este cea a internetului. Si, culmea, tot noi suntem cei care le acordam acces diferitelor programe malitioase in sistemele noastre, cea mai folosita metoda fiind cea a mail-urilor. Multi dintre noi nefiind atenti la continutul unui mail, este de ajuns un singur click pentru a descarca un atasament care de fapt reprezinta un virus si din acel moment intimitatea noastra pe internet a luat sfarsit.
    Pericolele nu vin insa numai de pe internet. Este suficient sa imprumutam de la diverse cunostinte o discheta sau un CD care sa contina un mic virus si in lipsa unui program gen antivirus sau a unuia fara update-urile la zi acesta nu va avea nici o bariera in a se raspandi in calculator. Ca si in cazul virusilor primiti de pe internet, si acestia pot fi mai mult sau mai putin daunatori. Ca efecte, in cel mai fericit caz, calculatorul va incepe sa execute aplicatiile din ce in ce mai greu iar sistemul de operare va boot-a dupa un timp destul de indelungat. Dar acesti virusi nu se rezuma intotdeauna doar la atat. Putem pierde fisiere importante care prin infectare pot fi sterse de programul antivirus, sau atacatorul poate obtine date cu caracter personal si sa se utilizeze de ele dupa bunul plac, ceea ce nu este o situatie prea placuta.
    Desigur, toate acestea pot fi evitate daca asiguram minimul de siguranta pentru calculatorul personal. Minimul insemnand nu doar instalarea unui program antivirus, ci si actualizarea permanenta a acestuia. Dar cum multi dintre noi ignora importanta acestui lucru ajungem in situatia de pierde date foarte importante. De aceea, cu un program antivirus bine pus la punct si cu o scanare periodica a sistemului reducem considerabil sansele ca calculatorul personal sa fie infectat. Asta inainte de a fi prea tarziu.

Niciun comentariu: