Desi poate parea putin cam dur, adevarul este ca, din comoditate, uitam sa ne folosim propriul calculator, creierul. De la aparitia calculatorului, indiferent de natura lui, ca e PC sau calculator de birou, cu care facem calculele obisnuite, nun e mai obosim sa calculam o impartire sau o inmultire cu ajutorul creierului.Nu, totul trebuie sa facem din butoane, fara un efort prea mare. Este adevarat, acest lucru ne scuteste de multe complicatii si de eventualele greseli de calcul. Dar……
Pentru ca este un “dar” destul de mare. Calculatorul efectiv ne-a “invadat” viata cu functionalitatea lui. Indiferent ca vrem sa trimitem o scrisoare, ca vrem sa urmarim un film sau vrem sa ascultam muzica calculatorul este prezent. Sunt rare cazurile in care preferam sa renuntam la comoditatea canapelei, sa ne deplasam la un cinematograf si sa urmarim filmul preferat. Multi vor spune ca nu mai este timp si totul se deruleaza intr-un ritm infernal. Dar adevarul este ca devenim din ce in ce mai comozi.
Din pacate, acest lucru se reflecta si asupra altor aspecte din viata noastra.
Cu toate ca s-a discutat de nenumarate ori pe aceasta tema, cei mai afectati de aceasta tehnologizare nu suntem noi, adultii. Nu am avut parte de asa ceva in perioada copilariei, multi nu stiam nici macar de calculatoarele de buzunar. Eram obligati sa scriem, sa citim, sa conversam si sa ne exprimam cu propriile noastre cuvinte. Cand vroiam sa trimitem o scrisoare nu puneam repede mana pe tastatura ci pe un pix sau un creion. Trebuia sa gandim, trebuia sa ne folosim de ceea ce aveam la indemana, fara tehnologie sau alte unelte ajutatoare. Trebuia sa ne folosim CREIERUL.
Nu acelasi lucru se poate spune despre despre “tineretul din ziua de azi”. Sunt din ce in ce mai dependenti de calculator. Indiferent ca este vorba despre teme, cum ar fi un comentariu de facut pentru cursul de limba romana sau un exercitiu la matematica, raspunsul se gaseste pe internet. Deci, din nou, tehnologia este implicata. De comunicat la fel, fie prin serviciile de mesagerie instanta fie prin casutele de e-mail. Ceea ce impiedica libera exprimare si favorizeaza o dictie si o fluiditate in vorbire din ce in ce mai reduse. Ceea ce ar putea sa le dauneze enorm in viitor, mai ales in momentul comunicarii cu alte persoane. Daca dorim sa traducem un text, nu mai trebuie sa apelam la un dictionar sau la o persoana care cunoaste ceva limbi straine, gasim diferite metode de a le traduce pe internet. Practic, orice problema avem o rezolvam cu ajutorul calculatorului.
Bineanteles, utilizarea calculatorului are si avantajele lui. Acum nu trebuie inteles gresit si dat complet la o parte. Cu ajutorul lui s-au facut descoperiri in diferite domenii care poate altfel nu am fi aflat niciodata de ele. In constructii, medicina sau administratie calculatorul ne ajuta enorm, reducand substantial timpul alocat fiecarei activitati. De asemenea ne ajuta sa pastram legatura cu persoanele aflate la distante prea mari ca sa le putem vizita. Deci foarte multe avantaje. Totul este sa fim suficient de inteligenti si sa nu le transformam in dezavantaje. Nu trebuie exclus din viata noastra, nici nu avem cum. Dar nici nu trebuie sa o acapareze cu totul. Trebuie doar sa stim sa ne oprim. Trebuie sa ne obisnuim sa renuntam la ajutoare. Trebuie sa ne folosim inteligenta, doar omul acreat masina, nu invers. Trebuie sa ne folosim CREIERUL.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu