luni, 31 martie 2008

ASUS Xonar DX


Desi este cunoscut mai mult pentru excelentele placi de baza si pentru placile video, Asus s-a lansat de curand si pe piata placilor de sunet. Desi intrati recent pe acest teritoriu, cei de la Asus au facut o treaba excelenta cu seria Xonar.

Ultimul sosit in familia Xonar este modelul DX. Cu o calitate a sunetului deosebita, acest model se face remarcat prin cateva caracteristici ce il scot in evidenta. In primul rand, conectarea la placa de baza se face printr-un slot PCIe x1. O alegere inspirata, stiind ca latimea de banda oferita de acest slot este net superioara celei oferite de un PCI clasic. In al doilea rand, raportul semnal / zgomot fiind de 116dB pentru difuzoarele din fata si 112dB pentru restul, fata de 85 ~ 109dB cat ofera concurenta. Fiind o placa de sunet cu 7.1 canale, este ideala pntru utilizarea in jocuri si la vizionarea unui film in format HD, oferind o calitate a sunetului ce rivalizeaza fara probleme cu cea a produselor similare de la Creative, reperul in domeniul placilor de sunet pentru PC.

Far Cry 2 a fost amanat !!

Pentru iubitorii de FPS (first person shooter), aceasta veste nu este tocmai binevenita. Anuntat initial pentru primavara acestui an, studiourile UBI-Soft Montreal au amanat lansarea acestui joc pana la sfarsitul anului, acesta fiind oferit atat pentru PC cat si pentru Xbox 360 si PlayStation II.

Europa Universalis: Rome

Paradox Interactive a anuntat lansarea jocului "Europa Universalis: Rome" pe data de 18 aprilie 2008 in Europa iar in Statele Unite pe data de 15 aprilie 2008. Un joc destinat amatorilor de strategii, acesta se desfasoara in perioada cuprinsa intre primul razboi punic (264 - 241 i.e.n.) si aparitia imperiului roman. Ca gameplay, acesta are nenumarate variante, putand sa asasinezi, sa cuceresti sau sa negociezi pentru a supravietui in aceasta perioada, avand in acelasi timp posibilitatea de a personaliza fiecare scenariu cu diferite optiuni pentru personaj, provincia pe care o conduci sau cultura tarii, facand-ul extrem de atractiv pentru cei care adora sa aiba la indemana cat mai multe posibilitati de personificare a jocului.
Ca resurse nu este foarte pretentios, un procesor la 1.9GHz, 512MB memorie RAM si placa video compatibila DirectX 9.0c cu 128MB memorie fiind suficiente pentru rularea in conditii decente acest joc interesant.


vineri, 28 martie 2008

Noctua NH-U12P : cooler de exceptie.

Cunoscuti in intreaga lume pentru produsele de exceptie, cei de la Noctua au mai lansat inca unul la fel de bun : NH-U12P. Un cooler dedicat atat procesoarelor Intel cat si celor AMD, acesta are in pachetul de livrare (in cazul in care il cumparati retail) un ventilator NH-U12F recunoscut pentru silentiozitatea sa, iar optional mai poate fi atasat inca unul.
Acest cooler este compatibil cu toate tipurile de socket-uri existente pe piata, venind cu adaptoare pentru orice model, iar la cerere poate veni chiar si cu adaptoare pentru Intel Xeon si AMD socket F. Fiind oferit doar cu un ventilator, nu inseamna ca nu face fata. Din contra, are rezultate excelente. Dar pentru cei pasionati de overclocking este recomandata instalarea celui de al doilea ventilator, nu pantru ca nu ar face fata dar o racire mai buna nu strica niciodata. Constructia acestui cooler este clasica, cu baza si heat-pipe-uri din cupru si lamele de aluminiu toate nichelate, o constructie clasica si in acelasi tip eficienta, asa cum stim cupru fiind mai bun conducator dar aluminiul disipa mai bine. Ca nivel de zgomot, acesta variaza intre 12.6 si 19.8 dB, la o turatie ce variaza la randul ei intre 900 si 1300 rpm. Normal, in overclocking nivelul de zgomot va creste, mai ales daca sunt instalate doua ventilatoare. Ca dimensiuni, acesta are 95 X 126 X 158 mm, o dimensiune destul de generoasa, iar ca greutate are 600g, 770 cu ventilatorul montat.
Ca performante, nu este nevoie decat de un singur exemplu : procesorul Intel X6800, un procesor ce functioneaza cu o frecventa de 2933MHz, cu un cooler stock sta la 31 de grade in idle si la 50 de grade in full-load. Spre comparatie, cu cooler-ul Noctua NH-U12P in idle sta la 21 de grade iar in full-load la 32 de grade. O diferenta de cel putin 10 grade. Impresionant.

WesternDigital : 640GB pe doua platane !!

Daca zilele trecute am vorbit de cel mai rapid hard-disk de 1TB, Samsung SpinPoint F1, iata ca raspunsul din partea concurentei nu s-a lasat asteptat, cei de la WesternDigital dezvaluind un hard-disk de 640GB (noutate aflata via sorin).
Desi capacitatea de stocare este una oarecum neobisnuita, noutatea cea mai mare vine din faptul ca aceasta capacitate este impartita pe doar doua platane, a cate 320GB fiecare. O capacitate uriasa, pentru un singur platan, care aproape o egaleaza pe a celor de la Samsung, care are 334GB pe un singur platan.
Normal, acesta a fost imediat comparat cu Samsung F1, cu capacitatea de 750GB. Si in afara de Windows Defender si Media Center unde Samsung a avut rezultate excelente, WesternDigital a triumfat categoric, in ciuda faptului ca are doar 16MB spre deosebire de Samsung care are 32MB. Iar din punct de vedere al zgomotului, WesternDigital SE16 640GB este extrem de silentios.
In rest, specificatii tehnice specifice unor hard-disk-uri SATA2, cu un transfer maxim de 300Mb/s (transfer ce se realizeaza foarte greu si in rafale, pe perioade scurte de timp), cu un zgomot ce variaza intre 25 si 29dB. Chiar daca cei de la WesternDigital nu au dezvaluit mai multe specificatii, voi incerca sa aflu mai mult despre acest nou model si voi reveni cu detalii.

miercuri, 26 martie 2008

Hard-disk SSD pentru notebook.

Desi este o firma putin cunoscuta la noi, SuperTalent, o firma cu sediul in San Jose, California, vrea sa demonstreze ca este totusi o companie care produce componente de calitate, cele 160 de patente in tehnologia memoriilor flash si dram, implicarea ca membru activ in asociatia responsabila cu standardele memoriilor JEDEC si in asociatia responsabila cu standardele memoriilor flash NAND, ONFi, venind ca dovada a valorii acestei companii.
Zilele trecute, SuperTalent a anuntat ca in curand va lansa pe piata un hard-disk SSD destinat notebook-urilor. Cu o capacitate de 256GB, acest nou tip de hard-disk are o performanta mult mai buna decit cele clasice, in special datorita faptului ca nu are componente in miscare, iar in constructie sunt folosite cipuri de memorie flash, principiul de functionare fiind asemanator cu cel al stick-urilor sau cardurilor de memorie.
Din informatiile scapate de producator, acest SSD va avea aproximativ aceleasi dimensiuni cu ale unui hard-disk normal de notebok, o viteza de scriere de 50MB/s, o viteza de citire secventiala de 65MB/s si un timp de acces incredibil de 0.1 milisecunde. Dar pretul ne face sa zburam cu gandul la o masina : 5950 $.

luni, 24 martie 2008

Leapsa : dictator de Mizil

Nu prea are legatura cu subiectul blog-ului, dar jorj a avut grija sa fiu la leapsa. Daca as fi dictator de Mizil? Toata lumea va trebui sa aiba PC-uri cu procesoare quad-core, una sau doua 9800GX2, patru giga de memorie si cel putin un hdd WesternDigital Raptor de 150GB. Daca nu, la carcera si obligati sa joace NFS Carbon pe un Pentium II la 400MHz. Adica ma scuzati, sa se uite la poze. :). Mai departe la sorin si de la el unde o vrea.

Noul chipset Intel : P45

Desi livrarile placilor de baza cu chipset X48 au inceput, la CeBit, Intel, alaturi de producatori renumiti ca Asus, Foxconn, Abit si multi altii, a prezentat noul chipset P45 (inlocuitorul vechiului P35). Acesta, impreuna cu southbridge-ul ICH10, va aduce suport nativ pentru PCIe 2.0, compatibilitate deplina cu FSB1333 (desi multi producatori ofera, prin overclocking, un FSB de 1600MHz), posibilitatea ca acelasi chipset sa fie combinat fie cu memorii DDR2, fie cu memorii DDR3, ceea ce este un avantaj fata de alte chipset-uri, lasand la latitudinea producatorilor ce tipuri de memorii pot folosi si suport complet pentru viitoarele procesoare construite pe tehnologia de 45nm.
Momentan, neavand posibilitatea de a prezenta mai detaliat acest chipset, ma voi rezuma doar la prezentarea facuta mai sus. Oricum, acest nou produs al firmei Intel sa anunta deja ca un mare succes, modelele prezentate de diferiti producatori uimind prin dotarile de exceptie.

Noua serie ATi Radeon HD 4000

Daca intr-unul din articolele postate anterior vorbeam despre noua generatie de chip-uri grafice de la nVidia si anume 9800 GX2, iata ca a venit vremea sa vorbim si despre viitoarea serie de placi video de la ATi si anume Radeon HD 4000. Desi data aparitiei acestor noi placi video este estimata pe la mijlocului anului 2008, citeva informatii au reusit sa scape si sa apara in presa. Deci sa vedem cam la ce ne putem astepta de la seria Radeon HD 4000.
Incepem cu cel mai slab model, HD 4450 (RV 710). Acesta va avea 40 de procesoare stream, procesorul va lucra la 700MHz iar memoriile DDR2 (128MB) la 1000MHz. Varianta imbunatatita, care va purta titulatura HD 4470 (RV 710) va avea procesorul grafic tactat la 900MHz, memoriile lucrand la 1600MHz. In acest caz vom avea 256MB de memorie DDR3. Cu o treapta mai sus vom avea HD 4650 si HD 4670 (RV 740 cod la ambele modele) in acest caz avand 256MB memorie DDR4 (HD 4650) la 2000MHz sau 512MB memorie DDR4 (HD 4670) la 2400 MHz. Procesoarele grafice lucreaza la 800MHz in cazul lui HD 4650 sau la 1000MHz in cazul lui HD 4670. Intram acum la clasa high-end (nume de cod RV 770) unde gasim modelele HD 4850 si HD 4870. Aici intalnim noile memorii DDR5, care echipeaza ambele variante, cit si virful de gama HD 4870 X2. La HD 4850 procesorul grafic lucreaza la 850MHz iar memoriile la 3600MHz, la HD 4870 procesorul la 1050MHz cu memoriile tactate la 4400MHz (!!!!!). O serie de valori de-a dreptul impresionante. Si, probabil, cea mai puternica placa care va fi la momentul respectiv, ATi Radeon HD 4870 X2. Cu o frecventa a procesoarelor la 1050MHz si a memoriilor la 3600MHz, acest model se vrea a fi viitorul numar unu in topul placilor video. Si daca luam in considerare datele tehnice, se pare ca nu ii va fi greu. Mai mentionez ca seria HD 46xx va avea 240 procesoare stream iar HD 48xx va avea 480.
Aceste specificatii nefiind sigure, sa speram ca ele vor fi pastrate si la placile video ce vor aparea pe piata si atunci cu siguranta va avea loc o noua revolutie in lumea atat de agitata a acceleratoarelor grafice. Eu am incercat sa fac o scurta prezentare la ce am putea sa ne asteptam din partea ATi. Frecvente uriase, procesoare de stream din ce in ce mai multe, acesti monstrii vor fi adevarate uzine. Daca si preturile se vor incadra in valori normale pentru fiecare clasa, atunci vom avea parte de o noua serie de succes made by ATi.

sâmbătă, 22 martie 2008

MacPro : performanta la superlativ.

Cel care cauta sa isi achizitioneze un sistem performant sau o statie de lucru, intreaba de quad-core, dual-core, Asus, Gigabyte, AMD si asa mai departe. Dar cati se gandesc la Mac? Care Mac? Macintosh ..... Apple. Sisteme dedicate profesionistilor, cam scumpe ce-i drept, dar care au performante superioare multor sisteme configurate din magazinele de specialitate. Sa vedem de ce.

Cei de la Apple iti ofera posibilitatea da a-ti configura propriul model dupa necesitati. Din punct de vedere al procesoarelor avem de ales intre doua variante, ambele cu Xeon 5400: unul cu un singur procesor quad-core care ruleaza la 2.8GHz, sau unul cu doua procesoare quad-core (ceea ce inseamna opt core-uri pe sistem) cu frecvente cuprinse intre 2.8 si 3.2GHz. In privinta memoriei aceasta este DDR2 cu frecventa de 800MHz si poate ajunge pina la 32GB capacitate,minimul fiind 2GB. Iar capacitatea de stocare variaza intre 320GB si 4TB. Ca grafica avem de ales intre trei modele de placi video: ATi Radeon HD 2600 XT, GeForce 8800GT si modelul dedicat profesionistilor, Quadro FX5600 cu 1.5GB memorie DDR3. Daca se opteaza pentru un sistem multi-GPU acestea vor fi formate de doua, trei sau patru ATi Radeon HD 2600 XT. Dar ceea ce face ca acest sistem sa fie special si performant nu sunt componentele in sine, care sunt oricum de exceptie.
Se stie ca pentru un sistem sa functioneze eficient are nevoie de un sistem de operare care sa il ajute. Iar MacOS X 10.5 (cunoscut si sub numele de Leopard) este exact ceea ce trebuie indiferent de configuratia pe care o ai. Acesta, fiind realizat tot de Apple special pentru sistemele sale, este optimizat sa ofere maximum de performanta. In timp ce la un sistem facut din componente de la diferiti producatori pot aparea probleme de compatibilitate, multe cauzate de diferite sisteme de operare, in cazul MacPro nu se va intimpla asa ceva. Iar ca performante.....va dau un singur exemplu. Daca pe alte sisteme trecerea de la un format DVD la unul high-definition a unui film care dureaza aproximativ 2 ore a durat in jur de 3 ore si jumatate, pe MacPro a durat doar 45 de minute. Impresionant,nu?

Blu-Ray vs HD-DVD : razboi incheiat.

Sau Sony vs Toshiba. Este acelasi lucru. Si victoria nu a venit intamplator, ea fiind conditionata de sustinerea venita din partea studiourilor de la Hollywood si din partea unor integratori sau producatori de renume.Atunci cind te numesti WarnerBros' sau Apple, Dell, HP, LG Electronics sau Pioneer ai un cuvint greu de spus in aceasta lume a formatelor high-definition. Dar lovitura decisiva a venit dintr-un singur loc: capacitatea.
Daca pe un disc HD-DVD puteai stoca 15GB, pe un disc Blu-ray poti stoca aproape dublu: 25GB. Capacitate mai mare inseamna mai multe date, mai multe date inseamna imagine si sunet mult mai bune, caracteristici obligatorii in formatul high-definition. Si ca lovitura sa fie decisiva, Hitachi a facut demonstartii cu un disc de 100GB, impartiti in patru straturi a cite 25GB fiecare. Iar cei de la TDK si Panasonic au anuntat si ei discuri de 100GB.
Daca in cazul DVD-urilor pe care le utilizam cu totii in viata de zi cu zi lucrurile au fost ceva mai simple cele doua formate DVD+R si DVD-R ajungand la un numitor comun, se pare ca in cazul Blu-ray vs. HD-DVD diferentele au fost mult prea mari si unul dintre cei doi competitori a trebuit sa cedeze. Si, bineinteles, a cedat cel cu sustinere mai mica. Interese? Greu de spus. Poate daca ar fi fost sustinut mai puternic acum am fi avut discuri de 100GB HD-DVD. Asa asistam la inca o victorie a lui Sony. A cata?

Cel mai rapid hard-disk de 1TB : Samsung F1

Desi exista pe piata producatori de hard-disk-uri mult mai renumiti, cum ar fi Western Digital, Seagate sau Hitachi, totusi numarul unu in performanta la categoria 1TB este un concurent la fel de celebru dar mai slab cotat : Samsung.
Cu toate ca majoritatea dintre noi alegem fie Western Digital fie Seagate (sau Maxtor, dupa caz, avand in vedere ca firma Maxtor a fost achizionata de Seagate), mai vine cite un producator cum ar fi Samsung care ne atarge atentia ca mai fac si altii hard-disk-uri si unele deosebit de performante. Drept dovada va voi prezenta in continuare acest hard-disk deosebit.
Spre deosebire de alti producatori care utilizeaza patru sau mai multe platane, Samsung a reusit sa inghesuie 1TB pe trei platane. Ceea ce inseamna aproximativ 334GB pe platan. O realizare deosebita, care favorizeaza performanta. Si pentru exemplificare, sa notam ca modelul Spinpoint F1 al celor de la Samsung are o viteza medie de citire de 95.9MB/s (fata de 85.4MB/s cit a reusit Seagate) si o viteza maxima de transfer (BurstSpeed - viteza maxima de transfer sustinut intr-o perioada scurta de timp) de 205.8MB/s fata de 185.9MB/s cit a avut Hitachi. De mentionat ca in aceste teste procesorul a fost utilizat la 7%, o performanta modesta la acest capitol fata de Western Digital si Hitachi care l-au folosit 4%, dar mai bun decit Seagate - 10%. Iar la capitolul consum, mai bun a fost doar Western Digital care in full load a consumat 7.4 watt iar in idle 4.0 watt, fata de Samsung care a avut un consum de 7.9 watt in full load si 7.7 watt in idle. Deci, performante mai mult decit bune.
Probabil ca multi vor ramane tot la producatorii consacrati, dar nu ar strica sa mai aruncam un ochi si la alti producatori, care pot face produse la fel de bune (sau poate chiar mai bune) si de performante. Samsung Spinpoint F1 este dovada.

AMD : nume de cod Barcelona

Zilele trecute,AMD a anuntat lansarea in luna aprilie a noilor sisteme bazate pe procesoarele quad-core cu nume de cod Barcelona.Si bineinteles ca integratorii nu au ezitat sa faca primele dezvaluiri.Pe rind,patru dintre cei mai mari integratori,HP,IBM,Sun Microsystems si Dell s-au grabit sa-si anunte intentiile de a dota sistemele lor cu noile procesoare.Ba mai mult,HP a anuntat ca deja intentioneaza sa produca cel mai puternic server x86,construit pe o platforma cu opt procesoare,ceea ce ar duce la un total de 32 de core-uri pe un singur sistem.Ceea ce este intr-adevar impresionant.
In alta ordine de idei,tot AMD a anuntat ca urmatoarea generatie Opteron,cu nume de cod Shanghai,va trece de la tehnologia pe 65nm la cea pe 45nm,fiind primul procesor care va beneficia de aceasta tehnologie.Era un pas absolut necesar pentru AMD pentru a putea prinde din urma Intel.Productia procesoarelor pe 45nm se va desfasura la Fab36 in Dresda,Germania.
Se pare ca cei de la AMD vor sa ii ajunga din urma pe cei de la Intel,cu toate ca acestia au un avans destul de mare in fata lor.Chiar daca nu vor sa recunoasca,cei de la AMD au platit scump intarzierile pe care le-au avut in lansarea de noi procesoare si daca nu se vor misca mai rapid vor avea si mai mult de pierdut.

Procesor Intel cu 6 nuclee

Am citit acum ceva vreme o stire care confirma faptul ca Intel va lansa o gama de procesoare cu 6 nuclee.Ok,toate bune si frumoase.Cei mai multi dintre noi,bucurosi la vestea ca va aparea ceva mai performant decit exista deja,ne faceam idei despre cum va arata viitorul nostru sistem,cate puncte 3Dmark va scoate si asa mai departe.Dar....... viitorul procesor cu 6 nuclee va fi dedicat pentru inceput serverelor.Deci ...... vise spulberate deocamdata.Si pe buna dreptate,pentru ca,momentan,in domeniul PC-urilor personale nici macar procesoarele dual-core nu sunt utilizate la adevarata lor valoare,ce sa mai vorbim de cele quad-core sau chiar six-core.Se pare ca tehnologia hardware evolueaza mult mai repede decit cea software,momentan fiind foarte putine programe capabile sa profite de procesoarele multicore.Cel putin in categoria home-user.
Fiind o serie noua,tehnologia potrivita pentru ele nu putea fi decit cea de 45nm,o tehnologie ce permite realizarea unor procesoare cu mai multe nuclee intr-o singura pastila de siliciu fiind in acelasi timp si ieftina.Prea multe date nu au scapat,printre putinele care au ajuns sa fie prezentate referindu-se la memoria cache L3 care va avea 16MB si va fi impartita intre nuclee,la cea L2 care va fi de 3MB penru fiecare pereche de nuclee (nucleele fiind impartite in 3 perechi,fiecare cu memoria cache L2) si la numele de cod al procesorului,Intel Dunnington.
Se pare ca,odata cu rezolvarea problemelor privind tehnologia pe 45nm,vom avea parte de procesoare cu un numar din ce in ce mai mare de core-uri,nu ca am avea nevoie,dar daca se pot face,de ce nu? Si ca totul sa fie ceva de genul "va urma....." Intel a anuntat ca din 2009 sau 2010 vor trece la tehnologia pe 32nm.Deci.......va urma.

Noul 9800 GX2 : mai bun ca HD 3870 X2 ?

Incepand de astazi, 18 martie 2008, paleta si asa numeroasa a placilor video s-a mai imbogatit cu un membru : 9800 GX2. O noua generatie de placi video, o noua provocare pentru cei mai infocati jucatori, care pentru multi probabil va ramine doar un vis. Majoritatea vor incepe sa faca teste comparative, sa puna alaturi, normal, Radeon 3870 X2 si GeForce 9800GX2. Cele mai puternice placi video ale momentului. Oare este nevoie sa se faca aceasta comparatie? DA! Intotdeauna, concurenta va fi benefica, atit pentru producatori cit si pentru cumparatori. Industria IT a cunoscut un boom fantastic in ultima vreme, si numai cu ajutorul unor teste comparative vom putea sa ne hotarim asupra unui produs sau al altuia.
Dar sa revenim asupra subiectului, noul 9800 GX2. Un model care din punct de vedere tehnic este deosebit, al performantelor la fel, dar deosebit de scump. Nu multi vor accepta sa dea in jur de 18 mil. lei pe o placa video care in citeva luni va deveni din high-end, mainstream, doar pentru a avea ultimul racnet in materie de placi video in propriul PC. Dar exista destui entuziasti care vor face acest lucru si a caror posibilitati financiare le depasesc cu mult pe ale noastre.
Lasand la o parte parerile negative asupra costurilor de achizitie, sa scoatem in evidenta si calitatile, care nu sunt deloc putine. Daca din punct de vedere al memoriilor inca nu au trecut la GDDR4, acest model fiind dotat cu memorii GDDR3, restul specificatiilor sunt cel putin interesante. 256 procesoare de stream care functioneaza la 1500MHz, 600MHz frecventa pentru procesoarele grafice si 2000MHz pentru memorii, suport PCIe 2.0, interfata memoriei pe 512 biti si o latime de banda de 128GB/s. Impresionant?
In teste, noul model a fost mai bun, dar nu cu mult, in unele jocuri (nu multe, ce-i drept) chiar fiind depasit de 3870 X2, iar in 3Dmark'06 fiind depasita cu citeva sute de puncte. Iar in fata unui sistem cu 2 placi 8800 puse in SLI nu prea a miscat. Dar aceste teste, dupa cum stim, sunt influentate foarte mult si de platforma de testare. Asa ca astept cu nerabdare si alte review-uri.
Ca o concluzie, din testele pe care le-am vazut pe alte site-uri, acest model este, alaturi de 3870 X2, cea mai puternica placa a momentului.Nu voi incerca sa dau un verdict clar, tocmai datorita faptului ca aceasta placa nu a fost testata suficient. Dar voi reveni cu alte comentarii si cu o serie de imagini care vor clarifica aceasta problema.