sâmbătă, 22 martie 2008

Blu-Ray vs HD-DVD : razboi incheiat.

Sau Sony vs Toshiba. Este acelasi lucru. Si victoria nu a venit intamplator, ea fiind conditionata de sustinerea venita din partea studiourilor de la Hollywood si din partea unor integratori sau producatori de renume.Atunci cind te numesti WarnerBros' sau Apple, Dell, HP, LG Electronics sau Pioneer ai un cuvint greu de spus in aceasta lume a formatelor high-definition. Dar lovitura decisiva a venit dintr-un singur loc: capacitatea.
Daca pe un disc HD-DVD puteai stoca 15GB, pe un disc Blu-ray poti stoca aproape dublu: 25GB. Capacitate mai mare inseamna mai multe date, mai multe date inseamna imagine si sunet mult mai bune, caracteristici obligatorii in formatul high-definition. Si ca lovitura sa fie decisiva, Hitachi a facut demonstartii cu un disc de 100GB, impartiti in patru straturi a cite 25GB fiecare. Iar cei de la TDK si Panasonic au anuntat si ei discuri de 100GB.
Daca in cazul DVD-urilor pe care le utilizam cu totii in viata de zi cu zi lucrurile au fost ceva mai simple cele doua formate DVD+R si DVD-R ajungand la un numitor comun, se pare ca in cazul Blu-ray vs. HD-DVD diferentele au fost mult prea mari si unul dintre cei doi competitori a trebuit sa cedeze. Si, bineinteles, a cedat cel cu sustinere mai mica. Interese? Greu de spus. Poate daca ar fi fost sustinut mai puternic acum am fi avut discuri de 100GB HD-DVD. Asa asistam la inca o victorie a lui Sony. A cata?

Niciun comentariu: