sâmbătă, 22 martie 2008

Noul 9800 GX2 : mai bun ca HD 3870 X2 ?

Incepand de astazi, 18 martie 2008, paleta si asa numeroasa a placilor video s-a mai imbogatit cu un membru : 9800 GX2. O noua generatie de placi video, o noua provocare pentru cei mai infocati jucatori, care pentru multi probabil va ramine doar un vis. Majoritatea vor incepe sa faca teste comparative, sa puna alaturi, normal, Radeon 3870 X2 si GeForce 9800GX2. Cele mai puternice placi video ale momentului. Oare este nevoie sa se faca aceasta comparatie? DA! Intotdeauna, concurenta va fi benefica, atit pentru producatori cit si pentru cumparatori. Industria IT a cunoscut un boom fantastic in ultima vreme, si numai cu ajutorul unor teste comparative vom putea sa ne hotarim asupra unui produs sau al altuia.
Dar sa revenim asupra subiectului, noul 9800 GX2. Un model care din punct de vedere tehnic este deosebit, al performantelor la fel, dar deosebit de scump. Nu multi vor accepta sa dea in jur de 18 mil. lei pe o placa video care in citeva luni va deveni din high-end, mainstream, doar pentru a avea ultimul racnet in materie de placi video in propriul PC. Dar exista destui entuziasti care vor face acest lucru si a caror posibilitati financiare le depasesc cu mult pe ale noastre.
Lasand la o parte parerile negative asupra costurilor de achizitie, sa scoatem in evidenta si calitatile, care nu sunt deloc putine. Daca din punct de vedere al memoriilor inca nu au trecut la GDDR4, acest model fiind dotat cu memorii GDDR3, restul specificatiilor sunt cel putin interesante. 256 procesoare de stream care functioneaza la 1500MHz, 600MHz frecventa pentru procesoarele grafice si 2000MHz pentru memorii, suport PCIe 2.0, interfata memoriei pe 512 biti si o latime de banda de 128GB/s. Impresionant?
In teste, noul model a fost mai bun, dar nu cu mult, in unele jocuri (nu multe, ce-i drept) chiar fiind depasit de 3870 X2, iar in 3Dmark'06 fiind depasita cu citeva sute de puncte. Iar in fata unui sistem cu 2 placi 8800 puse in SLI nu prea a miscat. Dar aceste teste, dupa cum stim, sunt influentate foarte mult si de platforma de testare. Asa ca astept cu nerabdare si alte review-uri.
Ca o concluzie, din testele pe care le-am vazut pe alte site-uri, acest model este, alaturi de 3870 X2, cea mai puternica placa a momentului.Nu voi incerca sa dau un verdict clar, tocmai datorita faptului ca aceasta placa nu a fost testata suficient. Dar voi reveni cu alte comentarii si cu o serie de imagini care vor clarifica aceasta problema.

Un comentariu:

Unknown spunea...

9800GX2 este mult mai buna...dar in curand AMD-ATI scoate ATI RADEON HD4000 dual core