sâmbătă, 22 martie 2008

Procesor Intel cu 6 nuclee

Am citit acum ceva vreme o stire care confirma faptul ca Intel va lansa o gama de procesoare cu 6 nuclee.Ok,toate bune si frumoase.Cei mai multi dintre noi,bucurosi la vestea ca va aparea ceva mai performant decit exista deja,ne faceam idei despre cum va arata viitorul nostru sistem,cate puncte 3Dmark va scoate si asa mai departe.Dar....... viitorul procesor cu 6 nuclee va fi dedicat pentru inceput serverelor.Deci ...... vise spulberate deocamdata.Si pe buna dreptate,pentru ca,momentan,in domeniul PC-urilor personale nici macar procesoarele dual-core nu sunt utilizate la adevarata lor valoare,ce sa mai vorbim de cele quad-core sau chiar six-core.Se pare ca tehnologia hardware evolueaza mult mai repede decit cea software,momentan fiind foarte putine programe capabile sa profite de procesoarele multicore.Cel putin in categoria home-user.
Fiind o serie noua,tehnologia potrivita pentru ele nu putea fi decit cea de 45nm,o tehnologie ce permite realizarea unor procesoare cu mai multe nuclee intr-o singura pastila de siliciu fiind in acelasi timp si ieftina.Prea multe date nu au scapat,printre putinele care au ajuns sa fie prezentate referindu-se la memoria cache L3 care va avea 16MB si va fi impartita intre nuclee,la cea L2 care va fi de 3MB penru fiecare pereche de nuclee (nucleele fiind impartite in 3 perechi,fiecare cu memoria cache L2) si la numele de cod al procesorului,Intel Dunnington.
Se pare ca,odata cu rezolvarea problemelor privind tehnologia pe 45nm,vom avea parte de procesoare cu un numar din ce in ce mai mare de core-uri,nu ca am avea nevoie,dar daca se pot face,de ce nu? Si ca totul sa fie ceva de genul "va urma....." Intel a anuntat ca din 2009 sau 2010 vor trece la tehnologia pe 32nm.Deci.......va urma.

Niciun comentariu: