sâmbătă, 22 martie 2008

MacPro : performanta la superlativ.

Cel care cauta sa isi achizitioneze un sistem performant sau o statie de lucru, intreaba de quad-core, dual-core, Asus, Gigabyte, AMD si asa mai departe. Dar cati se gandesc la Mac? Care Mac? Macintosh ..... Apple. Sisteme dedicate profesionistilor, cam scumpe ce-i drept, dar care au performante superioare multor sisteme configurate din magazinele de specialitate. Sa vedem de ce.

Cei de la Apple iti ofera posibilitatea da a-ti configura propriul model dupa necesitati. Din punct de vedere al procesoarelor avem de ales intre doua variante, ambele cu Xeon 5400: unul cu un singur procesor quad-core care ruleaza la 2.8GHz, sau unul cu doua procesoare quad-core (ceea ce inseamna opt core-uri pe sistem) cu frecvente cuprinse intre 2.8 si 3.2GHz. In privinta memoriei aceasta este DDR2 cu frecventa de 800MHz si poate ajunge pina la 32GB capacitate,minimul fiind 2GB. Iar capacitatea de stocare variaza intre 320GB si 4TB. Ca grafica avem de ales intre trei modele de placi video: ATi Radeon HD 2600 XT, GeForce 8800GT si modelul dedicat profesionistilor, Quadro FX5600 cu 1.5GB memorie DDR3. Daca se opteaza pentru un sistem multi-GPU acestea vor fi formate de doua, trei sau patru ATi Radeon HD 2600 XT. Dar ceea ce face ca acest sistem sa fie special si performant nu sunt componentele in sine, care sunt oricum de exceptie.
Se stie ca pentru un sistem sa functioneze eficient are nevoie de un sistem de operare care sa il ajute. Iar MacOS X 10.5 (cunoscut si sub numele de Leopard) este exact ceea ce trebuie indiferent de configuratia pe care o ai. Acesta, fiind realizat tot de Apple special pentru sistemele sale, este optimizat sa ofere maximum de performanta. In timp ce la un sistem facut din componente de la diferiti producatori pot aparea probleme de compatibilitate, multe cauzate de diferite sisteme de operare, in cazul MacPro nu se va intimpla asa ceva. Iar ca performante.....va dau un singur exemplu. Daca pe alte sisteme trecerea de la un format DVD la unul high-definition a unui film care dureaza aproximativ 2 ore a durat in jur de 3 ore si jumatate, pe MacPro a durat doar 45 de minute. Impresionant,nu?

Un comentariu:

Unknown spunea...

NU-si merita banu. Sunt atatea sisteme brand care au performante mai bune la bani mai putini. Apple e doar numele de el. NU sunt nici asa de fiabile cum se vrea.