sâmbătă, 22 martie 2008

Cel mai rapid hard-disk de 1TB : Samsung F1

Desi exista pe piata producatori de hard-disk-uri mult mai renumiti, cum ar fi Western Digital, Seagate sau Hitachi, totusi numarul unu in performanta la categoria 1TB este un concurent la fel de celebru dar mai slab cotat : Samsung.
Cu toate ca majoritatea dintre noi alegem fie Western Digital fie Seagate (sau Maxtor, dupa caz, avand in vedere ca firma Maxtor a fost achizionata de Seagate), mai vine cite un producator cum ar fi Samsung care ne atarge atentia ca mai fac si altii hard-disk-uri si unele deosebit de performante. Drept dovada va voi prezenta in continuare acest hard-disk deosebit.
Spre deosebire de alti producatori care utilizeaza patru sau mai multe platane, Samsung a reusit sa inghesuie 1TB pe trei platane. Ceea ce inseamna aproximativ 334GB pe platan. O realizare deosebita, care favorizeaza performanta. Si pentru exemplificare, sa notam ca modelul Spinpoint F1 al celor de la Samsung are o viteza medie de citire de 95.9MB/s (fata de 85.4MB/s cit a reusit Seagate) si o viteza maxima de transfer (BurstSpeed - viteza maxima de transfer sustinut intr-o perioada scurta de timp) de 205.8MB/s fata de 185.9MB/s cit a avut Hitachi. De mentionat ca in aceste teste procesorul a fost utilizat la 7%, o performanta modesta la acest capitol fata de Western Digital si Hitachi care l-au folosit 4%, dar mai bun decit Seagate - 10%. Iar la capitolul consum, mai bun a fost doar Western Digital care in full load a consumat 7.4 watt iar in idle 4.0 watt, fata de Samsung care a avut un consum de 7.9 watt in full load si 7.7 watt in idle. Deci, performante mai mult decit bune.
Probabil ca multi vor ramane tot la producatorii consacrati, dar nu ar strica sa mai aruncam un ochi si la alti producatori, care pot face produse la fel de bune (sau poate chiar mai bune) si de performante. Samsung Spinpoint F1 este dovada.

Niciun comentariu: